MENU SLUIT
ACCOUNT
Waar is matcha thee goed voor?
28 april 2022
Delen Op:

Wat is matcha thee?

Matcha thee is een groene thee uit Japan. Deze thee heeft een unieke smaak en die smaak krijgt zelfs een aparte naam, naast zoet, zuur, zout en bitter. De smaak van kwalitatieve matcha thee wordt ‘umami’ genoemd, wat letterlijk ‘heerlijk’ betekent.

Matcha is in de meeste gevallen verkrijgbaar in poedervorm. Dit poeder wordt verkregen door Tencha (groene Japanse thee zonder steeltjes) in een molensteen fijn te malen en de gestoomde, gedroogde theebladeren tot poeder te verpulveren.

De theeplant die gebruikt wordt om matcha thee te maken, wordt 14 tot 28 dagen voor de oogst voor 90%  in de schaduw geplaatst. Door dit ritueel produceert de plant meer L-theanine, wat bijdraagt aan de unieke smaak wat het umami gehalte verhoogt. L-theanine wordt daarna omgezet tot catechese die zorgt voor meer zoetheid en een mooie groene kleur van de infusie.

Wat zijn de voordelen van matcha thee?

Matcha thee heeft heel wat voordelen voor het lichaam. Sterren uit Hollywood zweren bij matcha, zowel in poedervorm als onder de vorm van thee.

Maar waar is matcha thee eigenlijk goed voor?

Matcha thee helpt je gewicht verliezen

Eén van de voordelen waar veel matcha drinkers gretig gebruik van maken, is het feit dat deze thee je effectief helpt om gewicht te verliezen. Matcha helpt om je bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dat resulteert in een verlaagd hongergevoel en minder behoefte aan zoetigheid.

Een goede bloedsuikerspiegel zorgt ervoor dat je stofwisseling beter verloopt en dat je makkelijker calorieën verbrandt.

Verlaag je cholesterol gehalte met matcha

Matcha thee bevat 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee. En het zijn net die antioxidanten die goed zijn voor je lichaam. Bovendien helpt deze thee ook om je lichaam te ontgiften.

Daarnaast helpt matcha niet alleen om je cholesterolgehalte te verlagen, de thee helpt zelfs actief om de schade die een te hoge cholesterol al heeft aangericht, te neutraliseren.

Versterk je immuunsysteem

Matcha thee bevat, op natuurlijke wijze, heel veel ingrediënten die bijdragen aan een sterk immuunsysteem. Zo vind je in deze thee vitamine A en vitamine C terug, maar ook een gezonde dosis calcium en kalium.

Naast al deze essentiële ingrediënten bevat matcha ook heel wat eiwitten die je immuunsysteem een boost geven.

De voordelen van cafeïne zonder de nadelen

Hou je van je kopje koffie in de ochtend om succesvol de dag door te komen, maar hou je niet van de hartkloppingen en andere neveneffecten die koffie op je lichaam hebben?

Matcha thee bevat ongeveer een kwart van de caffeïne die een kop koffie bevat. Die caffeïne, in combinatie met de aanwezige L-Theanine, zorgt ervoor dat je vele uren geniet van een gematigde energieboost.

Daardoor is matcha een gezonde, maar efficiënte, vervanging voor je kopje koffie.

BESTSELLER
MC01TR Japanse Beginners Matcha Kaori

Japanse Beginners Matcha Kaori

4.1084.50 incl. btw
MC03TR Japan Premium Matcha Hana

Japanse Premium Matcha Hana

5.10128.00 incl. btw
BESTSELLER
CH04AL Chai Matcha BIO

Chai Matcha

3.7040.00 incl. btw

Matcha heeft een kalmerend effect

De energieboost die je krijgt van matcha verloopt heel anders dan de boost die koffie je geeft. Deze energieboost verloopt veel gematigder en kalmer.

Na een kopje matcha thee voel je je gesterkt, maar niet op de hyperactieve manier die koffie vaak veroorzaakt.

Matcha thee bevat L-Theanine. Dit aminozuur helpt tegen stress en paniek. Het heeft dus een kalmerend effect.

Hoeveel matcha thee moet je per dag drinken?

Matcha thee is niet meteen een drankje om de hele dag door te drinken. De thee bevat bijzonder veel plantaardige stoffen waar je best gedoseerd mee omgaat.

Er staat geen maximum op de hoeveelheid matcha die je per dag mag consumeren. Sommige mensen worden misselijk nadat ze te veel van deze thee gedronken hebben.

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid matcha wordt berekend op de hoeveelheid poeder die je gebruikt. Zo nuttigen de meeste matcha liefhebbers 1 tot 2 gram van het poeder per dag. Maar het staat je vrij om er meer of minder van te drinken!

Hoe kan je matcha thee bewaren?

Je bewaart matcha thee best in een goed afgesloten doosje of theeblik zodat er geen lucht bij kan. Op die manier kan je de thee een hele tijd bewaren voordat de kwaliteit achteruit begint te gaan.

Het is ook belangrijk dat je matcha op de juiste temperatuur bewaart. Daarom zet je jouw matcha thee best in de koelkast met een temperatuur van 7 graden.

Bekijk hier ons aanbod matcha accessoires!

Andere varianten met matcha poedervorm

Matcha poeder wordt niet alleen gebruikt in thee ceremonieën of om thee mee te zetten. Je kan het poeder verwerken in diverse recepten.

Dit zijn enkele populaire manieren om matcha poeder te gebruiken in de keuken:vanille ijs met matcha

  • smoothies
  • matcha latte
  • chocoladetaart met matcha
  • matcha pudding
  • yoghurt met matcha poeder
  • en nog veel meer!

Waar kan je matcha thee kopen?

Je kunt matcha thee kopen bij een theewinkel. Let er zeker op dat je kiest voor matcha poeder van hoge kwaliteit. Bij Thélene koop je niet alleen zuiver matcha poeder, maar ook infusies en blends die je kopje thee nog lekkerder maken.

Bekijk ons aanbod matcha thee!

Kom ook langs in onze theewinkel in Nieuwpoort-Bad waar je terecht kunt voor een ruim assortiment aan heerlijke theesoorten, accessoires en zoetigheden.

Bijna van jou