MENU SLUIT
ACCOUNT
25 voordelen van gember thee
06 oktober 2021
Delen Op:

Gember is goed voor je gezondheid. Er zijn dan ook meer dan enkele voordelen verbonden aan het gebruik van gember. Deze wortel toevoegen aan je thee is dan ook een erg goed idee. Maar, wat is gember eigenlijk? Waar komt het vandaan en wat zijn de voordelen van gember thee?

Wat is gember?

Gember is afkomstig van de wortelstok van de gemberplant. Het is een vrij sterk kruid met een bijzondere smaak. Het is wereldwijd een populair kruid en neemt als specerij een hoge plaats in op de lijst van meest geconsumeerde specerijen ter wereld.

Er bestaan verschillende variëteiten van gember. In India alleen al vinden we meer dan 50 verschillende varianten van de gemberplant terug.

Gember kan op verschillende manieren gebruikt worden. Zo kan je het in poedervorm verkrijgen om te gebruiken bij de bereiding van maaltijden. Ook gekonfijte gember is een populaire snack bij jong en oud. Voor gebruik bij thee kiest men meestal voor de pure vorm, in kleine blokjes gesneden.

Waar komt gember vandaan?

De vermoedelijke oorsprong van gember ligt in India, waar de gemberplant vroeger in het wild werd aangetroffen. Vandaag de dag is gember eerder een cultuurplant die verbouwd wordt in Zuidoost Azië en andere tropische en subtropische streken.

Gember was één van de eerste specerijen die vanuit het Oosten Europa bereikte.

Theewinkel Nieuwpoort, Brugge, Oostende, Knokke

25 voordelen van gember thee

Gember heeft ontelbaar veel voordelen voor de gezondheid van de mens. Ook door gember te gebruiken in je thee kan je genieten van deze vele voordelen.

 1. Hoeststillend
 2. Goed tegen misselijkheid en braken
 3. Werkt goed tegen reisziekte
 4. Maagversterkende werking
 5. Effectief tegen een kater
 6. Verhoogt het libido
 7. Verbetert de vruchtbaarheid
 8. Werkt pijnstillend bij menstruatiepijn
 9. Helpt tegen infecties van de darmen
 10. Verbetert de spijsvertering
 11. Bevordert de eetlust (bij gebruik voor de maaltijd)
 12. Vermindert krampen
 13. Tegen winderigheid
 14. Stimuleert de bloedsomloop in de huid
 15. Geeft een warm gevoel dankzij de vaatverwijdende eigenschappen
 16. Lost slijmen makkelijker op
 17. Antisepticum voor longen en luchtwegen
 18. Bron van antioxidanten
 19. Werkt cholesterol verlagend
 20. Bloed verdunnende werking
 21. Verlaagt de bloedsuiker spiegel
 22. Goed voor je geheugen
 23. Bevordert zweten
 24. Algemeen opwekkende werking
 25. Verlicht spierpijn en gewrichtspijn
BESTSELLER
GR12VA Ginger Morning

Ginger Morning

2.7019.90 incl. btw
KR21TR Gember Puur

Gember Puur

2.7027.20 incl. btw
KR23AL Tulsi Gember Power

Tulsi Gember Power

3.5043.30 incl. btw

Gember doorheen de eeuwen

In India maakt gember al eeuwen deel uit van een gevarieerde levensstijl. Gember werd om verschillende redenen toegevoegd aan maaltijden. Zo bevordert het kruid de spijsvertering en zorgt ervoor dat je weerstand op peil blijft. Daarnaast zorgt gember er ook voor dat het voedsel langer bewaard kan blijven.

Ook in China staat gember al behoorlijk lang op het menu. Ook de Chinezen waren op de hoogte van de vele voordelen van gember. In de rest van de wereld werd gember populairder. Griekse, Romeinse en Arabische artsen gebruikten het kruid om de spijsvertering te bevorderen en om maagklachten te bestrijden.

In de Middeleeuwen waren de gunstige kenmerken van gember zo belangrijk dat het kruid als betaalmiddel gebruikt kon worden.

Zo zijn er nog tientallen voorbeelden uit de verre en moderne geschiedenis waaruit blijkt dat de hele wereld onder de indruk is van de gezondheidsvoordelen van gember.

Gebruik van gember in de wereld van Ayurveda

Voordelen van gember theeIn de Ayurveda gebruiken, wordt er een onderscheid gemaakt tussen verse gember (Gang-Jiang) en gedroogde gember (Shen-Jiang)

Verse gember werkt meer aan de oppervlakte van het lichaam. Het activeert de afvoer van giftige stoffen via de zweetklieren en verbetert de bloedcirculatie in de huid.

Droge gember is warmer en meer prikkelend. In de wereld van Ayurveda wordt droge gember eerder gebruikt om het yang te stimuleren en blokkades in de bloedsomloop op te heffen. Ook de spijsvertering en algemene stofwisseling wordt gestimuleerd door het gebruik van gember.

Enkele heerlijke gember thee recepten

Wil jij genieten van de voordelen van gember thee? Volg dan zeker onze instructies voor heerlijke gember thee!

Recept voor gember thee met citroen

 • Snijd 5cm gemberwortel in schijfjes
 • Snijd een halve citroen in partjes
 • Voeg de gemberstukjes en citroen toe aan 1 liter water
 • Breng het water aan de kook
 • Laat 10 minuten rusten
 • Zeef het mengsel
 • Breng op smaak met honing

Geniet van een heerlijke en gezonde thee!

Wil je graag een extraatje toevoegen aan je gember thee? Dan kan je verse munt toevoegen voor een verfrissend effect. Eerder op zoek naar een verwarmende extra? Een snuifje kaneel, tijm of salie doet wonderen.

Recept voor gember thee

 • Breng 1 liter water aan de kook (100°C)
 • Voeg 15g gember thee van Thélene toe aan het hete water
 • Laat het mengsel 10 minuten trekken
 • Voeg eventueel wat honing toe om de thee op smaak te brengen

Overtuigd van de voordelen van gember thee?

Het is zeker geen geheim dat gember een wonderlijk kruid is met vele gezondheidsvoordelen. Het is dan ook een goed idee om gember toe te voegen aan jouw dagelijkse dieet. Geniet iedere dag van een heerlijke gember thee of gebruik stukjes gember in de keuken.

Vind je het handig om gedroogde stukjes gember toe te voegen aan je thee? In onze online theewinkel vind je een ruim aanbod aan verschillende kruiden en infusies.

Bijna van jou