MENU SLUIT
ACCOUNT
Hoe thee bewaren?
06 februari 2022
Delen Op:

Een lekker kopje thee is niet alleen afhankelijk van de theesoort en de trektijd van je thee. De manier waarop je jouw thee bewaart, is ook erg belangrijk. Slecht bewaarde thee verliest zijn smaak en dat is natuurlijk het laatste wat je wil! Maar hoe moet je thee bewaren om er zo lang mogelijk van te kunnen genieten?

Hoe thee bewaren?

We geven je graag enkele nuttige tips om de thee die je in huis haalt op een zo goed mogelijke manier te bewaren. Zo geniet je het langst van de verschillende smaken en voordelen.

Bewaar thee op een donkere plaats

Thee moet altijd op een donkere plaats bewaard worden.

Zowel licht als UV stralen zorgen ervoor dat de kwaliteit van de thee snel afneemt.

Je mag thee nooit in de zon bewaren. Het zonlicht zorgt ervoor dat de thee zijn kleur, smaak en geur verliest.

Bewaar je thee dus nooit in glazen potten op de vensterplank. Kies liever voor een donkere pot en plaats deze in de kast.

Bewaar thee op een koele plaats

Ook warmte zorgt ervoor dat de thee zijn geur en smaak verliest. De kwaliteit van thee gaat snel achteruit wanneer je deze nabij een warmtebron bewaart.

Zet je thee dus zeker niet vlak naast het fornuis of op de verwarming. Kies liever voor een donkere, koele kast.

Bewaar thee op een droge plaats

Thee absorbeert makkelijk water. Dat komt mooi uit wanneer je een kopje thee wil zetten, maar het is minder interessant wanneer je de thee nog een tijdje wil bewaren.

Je bewaart je thee dus best niet in een vochtige omgeving. Ook plekjes naast de vaatwasser of vlak bij de koelkast zijn niet optimaal. Je kiest best voor een droge, donkere, koele kast.

Hou de thee weg van indringende geuren

Thee heeft al snel de neiging om geuren van andere voedingsmiddelen te absorberen.

Zorg ervoor dat je thee niet vlak naast koffie of andere kruiden bewaart. De thee zal namelijk al snel de geur en smaak van de andere kruiden overnemen.

Let dus zeker ook op voor plekjes in de buurt van de vuilnisbak!

Zorg ervoor dat de thee zuurstofarm bewaard wordt

Thee die wordt blootgesteld aan de lucht, heeft meer kans om geuren en smaken te absorberen. De kans is bovendien ook groter dat de thee in aanraking komt met vocht.

Daarom zorg je er best voor dat je de thee altijd in een goed afgesloten theeblik bewaart. Je kiest beter niet voor een poreuze verpakking.

 

Kan je verschillende theesoorten samen bewaren?

Meestal niet nee!

Je kunt niet iedere theesoort bij een andere thee bewaren.

Thee met een krachtig aroma of een sterke geur bewaar je best ver weg van je andere thee. De sterke geuren en smaken worden namelijk overgenomen door de andere thee. Binnen de kortste keren smaakt al je thee naar die krachtige theesoort.

Ook witte, groene en oolong thee kunnen niet samen bewaard worden met pu’erh thee. Pu’erh thee heeft een negatieve invloed op de lichtere theesoorten.

Voordelen van goed bewaarde thee

Je vraagt je misschien af: waarom moet ik met al die zaken rekening houden? Wat gebeurt er eigenlijk juist wanneer ik de thee gewoon ergens leg of zet, zonder rekening te houden met de bovenstaande tips? Dit zijn de voordelen van goed bewaarde thee.

Behoud de voordelige werking van de thee

Veel theesoorten hebben een positief effect op het menselijk lichaam. Ze hebben geneeskrachtige eigenschappen of helpen je lichaam met het uitvoeren van allerlei taken.

Alle theesoorten behouden het best hun geneeskrachtige werking wanneer je ze goed bewaart.

Behoud geur, kleur en smaak

Goed bewaarde thee komt het best tot zijn recht wanneer je er een kopje of potje thee van zet.

Thee die op de juiste manier bewaard is, behoudt goed zijn geur, kleur en smaak.

Voorkom de groei van bacteriën en andere micro-organismen

Zeker wanneer thee op een vochtige plaats bewaard wordt, bestaat de kans dat deze beschimmelt of dat er micro-organismen in terecht komen.

Beschimmelde, gegiste of rotte thee is allerminst smakelijk en het zou zonde zijn om je heerlijke thee op die manier te verliezen.

Wat is de ideale verpakking voor thee?

Het is een goede start dat je weet hoe je de thee best kan bewaren voor een optimale smaak en werking. Maar welk type verpakking kies je best om je thee in te bewaren?

Je kiest best voor een verpakking met deze eigenschappen:

  • Niet licht-doorlatend
  • Goed afsluitbaar
  • Niet-reactief metaal of plastic

Let op voor deze valkuilen wanneer je een verpakking voor je thee zoekt:

  • Kies niet voor hout of dunne plastic zakjes. Deze beïnvloeden de kwaliteit van de thee negatief
  • Kies niet voor een poreuze verpakking
  • Let erop dat je metalen blik niet voor een reactie met de thee zorgt

Je doet er goed aan om een verpakking te selecteren die ontworpen is om thee in te bewaren. Zo weet je zeker dat jouw thee zo lang mogelijk lekker en krachtig blijft.

Bekijk ons aanbod theeblikjes waarin jouw thee langer zijn geuren en smaken behoudt.

Pu’erh thee: een aparte theesoort om te bewaren

Pu’erh thee is een bijzonder type thee dat om een aparte aanpak vraagt. Deze thee ontwikkelt zich doorheen de jaren verder. Het geur- en smaakprofiel blijft ondertussen veranderen.

Pu’erh wordt beter met de jaren, net als een goed flesje wijn. Maar dan moet je de thee wel in optimale omstandigheden bewaren.

Je bewaart Pu’erh best in een strak verzegelde aluminium zak. Zo kan er geen zuurstof bij en vindt er geen oxidatie plaats. De Pu’erh thee kan op die manier op de best mogelijke manier aan smaak en diepte winnen.

Conclusie: hoe thee bewaren?

Om zo lang mogelijk te genieten van de geur, smaak en geneeskrachtige eigenschappen van iedere theesoort, zorg je best voor een optimale bewaring. Bewaar je thee op een koele, donkere plaats waar deze geen andere geuren kan absorberen. Je kiest best ook voor een degelijk theeblik om je thee goed te bewaren.

Bijna van jou