MENU SLUIT
ACCOUNT

Mijn theereis naar Zuid-Afrika

26 mei 2025
Delen Op:

Bij Thélene werken we graag samen met leveranciers die niet alleen kwaliteit hoog in het vaandel dragen, maar ook hun producenten een eerlijke prijs betalen. Zo kunnen zij op hun beurt hun personeel correct verlonen. Daarom vinden we het belangrijk om persoonlijk contact te maken met onze partners ter plaatse.

In maart reisden we naar Zuid-Afrika om de rooibosplantages te bezoeken in de regio waar deze unieke plant thuishoort: de Cederberg.

Aankomst in de Cederberg

Onze reis startte in het dorpje Clanwilliam, in de West-Kaap, zo’n 230 kilometer ten noorden van Kaapstad. Het ligt in de prachtige Olifants River Valley, aan de voet van de ruige Cederberg Mountains. Deze regio is niet alleen spectaculair mooi, maar ook de enige plek ter wereld waar rooibos groeit.

We verbleven op een afgelegen, authentieke schapenboerderij, volledig off-grid maar met alle comfort. De eigenares verwelkomde ons met een frisse rooibos ice tea, lokaal gebrouwen in kleine oplage. De gerestaureerde stallen waren omgetoverd tot gezellige huisjes en onze gasfrigo was gevuld met lekkers voor de braai.

Ze vertelde trots over haar eigen mini-rooibosplantage, net geoogst voor eigen gebruik.

Hoe groeit rooibos?

Rooibos – letterlijk “rood struikje” – is geen klassieke theeplant, maar een unieke struik die enkel in de Cederberg groeit. De fijne naaldjes worden pas rood na de fermentatie.

De plant wordt gekweekt uit zaden van bestaande struiken. Uit 1 kg zaden kunnen ongeveer 10.000 plantjes gekweekt worden. Die groeien eerst vijf maanden in kweekbedden en worden daarna uitgeplant. Op 1 hectare staan zo’n 11.000 struiken. Het duurt dan nog een jaar voor de eerste oogst. Na 5 tot 7 jaar worden de struiken vervangen.

Rooibos is het eerste Afrikaanse product dat erkend werd als PDO (Protected Designation of Origin) door de Europese Unie. Een mooie erkenning van de kwaliteit en de nauwe link met de regio.

Van oogst tot thee

Vanaf februari start de oogst. De struiken worden gesnoeid op zo’n 30 cm hoogte en samengebonden. Na het hakselen wordt de rooibos op hopen gelegd, bevochtigd en gefermenteerd. In dit proces krijgt de thee zijn typische rode kleur. Daarna wordt de rooibos uitgespreid en gedroogd in de zon.

De naaldjes worden gesorteerd op grootte: hoe fijner, hoe hoger de kwaliteit. In de “toetskamer” wordt de rooibos vervolgens beoordeeld op kleur, smaak en aroma voor hij wordt verpakt of gearomatiseerd.

De smaak van rooibos is mild, lichtzoet en zacht.

Gezondheidsvoordelen van rooibos

Rooibos bevat geen cafeïne, nauwelijks tannines en zit boordevol antioxidanten, vitamine C en mineralen zoals calcium, ijzer, magnesium en zink. Deze thee is ideaal voor kinderen en voor wie gevoelig is voor cafeïne. Rooibos kan ook dienen als een uitstekende slaapthee.

Dankzij zijn rustgevend effect en zachte smaak is rooibos ook perfect als basis voor ice tea. Denk maar aan onze Rooibos Natuur of African Sun.

Een culinair souvenir

Tijdens onze verdere reis ontdekten we in het kuststadje Paternoster een lokaal kookboek met verrassende recepten op basis van rooibos. Van sauzen tot desserts: rooibos blijkt ook in de keuken een veelzijdig ingrediënt.

Proef Zuid-Afrika in een kopje thee!

Benieuwd naar rooibos? Proef de pure kracht van Zuid-Afrika in onze rooibos theeën. Shop ze nu in de webshop en haal het Zuid-Afrikaanse zonnetje in huis.

Gerelateerde Artikelen

0
Bijna van jou