MENU SLUIT
ACCOUNT
Hoelang moet thee trekken?
03 september 2021
Delen Op:

Een kopje thee zetten, is niet heel moeilijk. Het perfecte kopje thee zetten, is dan weer een andere zaak! Ieder type thee heeft namelijk een andere bereidingswijze. Om de ideale smaken te bekomen, is het belangrijk dat je de thee net lang genoeg laten trekken. Om je te helpen van de perfecte thee te genieten, geven we je graag wat meer informatie over deze prangende vraag: Hoe lang moet thee trekken om het beste uit de kruiden te halen?

Hoe weet je hoe lang je thee moet laten trekken?

De trektijd van thee is afhankelijk van het type thee dat je wil zetten. Zo heeft iedere thee een andere trektijd. Drink je altijd dezelfde thee? Dan kan je je aan een vaste trektijd houden. Maar het is natuurlijk leuker als je regelmatig eens kan wisselen tussen de verschillende smaken.

Sla deze pagina dus zeker op in je bladwijzers. Zo kan je altijd even terug komen om de perfecte tijd te bekijken!

Waarom is het belangrijk dat je thee exact lang genoeg laat trekken?

hoe lang moet je thee trekkenDoor je thee exact lang genoeg te laten trekken, haal je de meeste voordelen uit de kruidenmengeling.

Thee die niet lang genoeg getrokken heeft, smaakt minder sterk. De thee heeft niet voldoende tijd en kans gekregen om jouw kopje thee van de juiste smaken te voorzien. De thee te snel verwijderen, resulteert veelal in een slappe en smaakloze thee.

Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt.

De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee. De smaken komen duidelijk naar voor en de heilzame stoffen in de thee worden vrijgegeven. Je hebt er dus veel baat bij om even geduld te hebben en je thee net lang genoeg te laten trekken.

Hoe lang moet thee trekken: een overzicht ????

Thee soort Temperatuur Trektijd
Wit 70 – 80 C° 90 sec – 2 min
Groen 50 – 80 C° 2 min
Oolong 80 – 95 C° 90 sec – 2 min
Zwart  90 – 95 C°  2 – 5 min
Pu’erh 90 – 100 C° 2 – 5 min
Rooibos 95 – 100 C° 5 – 10 min
Yerba maté 85 – 100 C° 3 – 5 min
Kruiden infusie 95 – 100 C° 5 – 10 min
Vruchten infusie 95 – 100 C°  5 – 10 min

Shop onze thee & infusies!

Hoe zit het met een theemelange?

Natuurlijk geniet je ook eens graag van een mengeling van verschillende theesoorten. Je mag er alvast van uit gaan dat de verschillende theesoorten en kruiden in een mengeling allemaal een verschillende trektijd hebben.

In dat geval kies je best voor een gulden middenweg.

Hoe lang moet een thee infusie trekken?

Kruideninfusies moeten gemiddeld langer trekken dan een basis thee.

Wanneer je een kruideninfusie langer laat trekken, profiteer je van de weldoende en heilzame stoffen in de kruiden. Denk maar aan antioxidanten, L-theanine, polyfenolen en cathines.

 

Extra tips voor het zetten van de perfecte thee

Zoals je al kan lezen, is het zetten van het perfecte kopje thee een ware kunst. Met de juiste informatie kan ook jij een heerlijk kopje of potje thee produceren.

Met deze extra tips wordt jouw thee nog lekkerder!

????Gebruik water met de juiste temperatuur

Wanneer het kookwater te warm of te koud is, heeft dat een belangrijke invloed op het uiteindelijke resultaat. Zo trek je met koud water weinig smaak en heilzame stoffen uit de thee. Zorg er dus zeker voor dat het water voldoende warm is. Voor veel theesoorten is kokend water dan weer te warm.

Bekijk dus zeker ook even de verschillende temperaturen voor de verschillende theesoorten in ons overzicht!

????Kook het water slechts 1 keer

Wanneer het water al een keer eerder gekookt heeft, gebruik je het best niet nog een keer. Na het koken, wordt water zuurstofarm en levenloos. Ook dat heeft een invloed op de smaak en het aroma van de thee.

???? Kies het juiste water

De keuze voor het juiste water is essentieel wanneer je het heerlijkste kopje thee wil zetten. Op deze dingen kan je best letten wanneer je de volgende keer water meebrengt uit de supermarkt.

  • PH graad tussen 6 en 7 (pH neutraal water)
  • Droogrest waarde < 50 mg/l
  • Leidingwater met een omgekeerd osmose systeem kan ook gebruikt worden

Kies je voor mineraalwater uit flessen? Met deze merken zet je de lekkerste thee: Spa Reine, Mont Roucous en Mont Calm.

Conclusie: hoe lang moet thee eigenlijk trekken?

hoe lang moet je thee laten trekkenZoals je kunt lezen, heeft ieder type thee een verschillende trektijd. We horen onze klanten dan ook regelmatig vragen: hoe lang moet muntthee trekken? En hoe lang moet groene thee dan juist trekken? Is de trektijd voor gemberthee verschillend? Hoog tijd om voor duidelijkheid te zorgen!

Drink je regelmatig verschillende types thee? Sla deze pagina dan zeker op in je favorieten. Zo kan je geregeld een kijkje komen nemen naar de verschillende tijden voor de verschillende types thee.

 

Heb je andere vragen over onze theesoorten, melanges en kruideninfusies? Neem dan gerust contact met ons op. We informeren je graag over de details van onze theesoorten!

Shop onze thee & infusies!

Bijna van jou