MENU SLUIT
ACCOUNT
Hoe bereid je losse thee?
06 februari 2023
Delen Op:

Hoewel we fan zijn van het praktische en compacte theezakje, zetten we het liefst een kopje losse thee. De smaak, de geur en de authenticiteit van thee komt zo helemaal tot z’n recht. Losse thee bereiden is gelukkig echt niet moeilijk. Eenmaal je weet hoe het moet, geniet je in een oogwenk van de rijke, volle smaak van een stomend kopje losse thee.

Hoe zet je de perfecte kop losse thee?

Stap 1: de juiste thee

Ook al heb je de thee perfect bereid, de smaak zal nooit helemaal juist zitten als je een product van ondermaatse kwaliteit gebruikt. Koop je thee bij een erkend theesommelier. Zo weet je dat de thee met respect en zorg werd geoogst, gekozen en samengesteld. Ook bij Thélene gaan we alleen voor de hoogste kwaliteit.  Geloof ons, goede thee maakt echt het verschil.

Stap 2: het water koken

Op de verpakking en in onze webshop vind je zetadvies bij elke thee. De aanbevolen watertemperatuur ligt meestal tussen 70 en 90 C°. Kokend water is dus te heet. Dat tast de smaak van de thee aan of kan zelfs de theeblaadjes verbranden. Gebruik de thee thermometer of laat het water minstens drie minuten afkoelen als je een fluitketel gebruikt.

Stap 3: de thee afmeten

Hoeveel thee je precies nodig hebt, hangt af van de thee. Bij Ginger Morning bijvoorbeeld heb je 12 à 15 gram per liter nodig, bij Appelsientje Vitamientje raden we eerder 15 à 20 gram aan. Een goede richtlijn is twee gram losse thee per kop of 10 à 15 gram per liter.

Losse thee bereiden gaat sneller met een maatschepje of theeweegschaal, maar je kan ook een gewone lepel of zelfs een digitale lepelweegschaal gebruiken als je heel nauwkeurig wil zijn. Je kan ook een theetang gebruiken. Daarin zit precies de juiste hoeveelheid voor één kopje of voor een theepot.

Stap 4: de juiste theefilter

Om te voorkomen dat je blaadjes of stukjes thee uit je tas moet vissen, gebruik je een theefilter. Je kan gaan voor een herbruikbare theefilter. Je kan ook filterzakjes gebruiken of een theetas met ingebouwde filter. Maak je meteen een grote pot? Gebruik dan een theepot met filter.

Stap 5: laten trekken

Laat de thee trekken. Volg daarbij het zetadvies. Na het aanbevolen aantal minuten haal je de theefilter uit de tas of pot om te vermijden dat de thee te straf of te bitter wordt.

Stap 6: personaliseren

Het leuke aan losse thee bereiden is dat je kan aanpassen naar wens. Het zetadvies is een richtlijn, geen regel. We raden aan de eerste keer je losse thee te bereiden volgens de regels van de kunst, daarna kan je verfijnen en finetunen naargelang je persoonlijke smaak. Na enkele kopjes weet je perfect hoe je je thee het liefste drinkt en kan je net zo snel een kopje losse thee bereiden als met een theezakje.

AC120DB

Maatschepje

2.80 incl. btw
AC298BR

Theeweegschaal

19.95 incl. btw

Hoelang moet losse thee trekken?

Met onze tea timers, zoals een digitale tea timer of een zandloper tea timer, kan je de perfecte kop thee zetten in de perfecte sterkte.

Op de verpakking of op onze site vind je bij elk product de trektijd terug. Een goede richtlijn is dat groene, zwarte en witte thee minstens twee minuten mogen trekken. Afhankelijk van de hoeveelheid thee en je smaakvoorkeur is een langere of kortere trektijd nodig. Gemiddeld is drie minuten voldoende.

Bij een grote theepot kan je na enkele tassen de filter uithalen om te voorkomen dat de laatste kopjes te straf smaken. Gebruik je een dubbelwandige theepot of theemuts? Verwijder ook dan tijdig de theefilter, want door de hitte kan de thee bitter worden.

Meer tips van een theesommelier?

Een laatste tip: het bereiden van losse thee begint bij het correct bewaren van je thee. Thee behoudt haar smaak door ze weg te houden van vocht, warmte, licht en lucht. Bewaar je thee dus in een theeblik of een donkere, koele kast.

Nog meer tips nodig? Het grote plezier van een theesommelier is om zijn kennis te delen met andere theeliefhebbers. Lukt het zetten van losse thee niet of zoek je nog je favoriete smaak? Vraag raad aan onze theesommeliers.

Bijna van jou