Tijdens de zwangerschap drink je het best minder koffie, geen alcohol en liever zo min mogelijk suikerrijke dranken. Thee is dan een goed alternatief: lekker, dorstlessend en gezond. We vertellen je welke thee je tijdens de zwangerschap kan drinken, welke je beter vermijdt en welke thee helpt bij zwangerschapskwaaltjes.
Wat moet je weten over thee en cafeïne?
Als je zwanger bent, heb je vast al gehoord dat je beter niet te veel koffie drinkt. Een baby kan de cafeïne in koffie niet voldoende verwerken. Thee bevat diezelfde opwekkende stof, onder de naam theïne.
Tijdens de zwangerschap mag je niet meer dan 200 mg per dag theïne/cafeïne binnenkrijgen. Daar valt niet alleen koffie of thee onder, maar ook cola en chocolade. Bij thee betekent dat zo’n twee à vier kopjes per dag, afhankelijk van de thee.
Theïne vind je in thee afkomstig van de theeplant, dus witte, zwarte en groene thee. Witte thee bevat de meeste theïne. Tijdens de zwangerschap vermijd je daarom beter zwarte, groene en witte thee.
Kruidenthee bevat geen theïne. Als je gewend bent meer dan drie koppen per dag te drinken, is kruidenthee een goede optie. Let wel, sommige kruiden worden afgeraden tijdens de zwangerschap.
Welke kruidenthee mag je drinken tijdens de zwangerschap?
Thee kan een handig hulpmiddel zijn tijdens de zwangerschap. Het hydrateert, helpt je ontspannen en het helpt bij bepaalde zwangerschapskwaaltjes.
Zo zijn infusies met rode vruchten een goed idee, bijvoorveeld Rozenbottel-hibiscus of Frambozenbladthee, dankzij hun milde baarmoederversterkende werking. Kamillethee is rustgevend, heeft een zachte smaak en helpt bij brandend maagzuur. Gember en Nana Munt helpen bij misselijkheid. Lindebloesem helpt je tot rust komen. Citroengras en Citroenschil heeft een frisse citrussmaak en is een bron van vitamine C en andere voedingsstoffen. Citroenmelisse bevat natuurlijke anti-inflammatoire en antioxidanten die helpen bij het verlichten van krampen.
Ook ijsthee kan perfect. Ideaal hiervoor is rooibos, een theïnevrije thee, rijk aan mineralen en vitamine C.
Welke thee drink je beter niet als je zwanger bent?
Zoethoutthee vermijd je beter. Zoethout verhoogt te bloeddruk en dat is niet aan te raden tijdens de zwangerschap. Je mag niet meer dan één kop zoethoutthee per dag.
Salie en rozemarijn zijn vooral als badolie of etherische olie te vermijden tijdens de zwangerschap. Als keukenkruid of thee kan het in beperkte mate. Salie kan baarmoederkrampen opwekken, rozemarijn stimuleert de doorbloeding in het onderlichaam.
Venkelthee (van het kruid venkelzaad) en anijs zijn een afrader. Het bevat trans-anethol en estragol, stoffen die in grote hoeveelheid schadelijk zijn voor baby’s. Venkelthee wordt vaak getipt om de melkproductie op gang te brengen of tegen darmkrampjes. Uit onderzoek is gebleken dat baby’s te veel van die schadelijke stoffen kunnen binnenkrijgen en er zo een gezondheidsrisico ontstaat. Geef baby’s geen venkel- of anijsthee en vermijd zelf ook die theesoorten tijdens de zwangerschap.
Nog te vermijden:
- aloë vera: heeft een laxerend effect en kan de baarmoeder irriteren.
- lavendel: prikkelt de baarmoeder. In alle vormen te vermijden tijdens het eerste trimester.
Wat met kaneel?
Kaneel is in grote hoeveelheden niet aan te raden. Bij normaal gebruik is kaneel oké. Je mag dus zeker af en toe genieten van een chai latte of een kruideninfusie met wat kaneel.
Welke thee drink je na de zwangerschap?
Om de baarmoeder te helpen herstellen, kan je brandnetel– of vrouwenmantelthee drinken. Brandnetel helpt vocht af te voeren en vrouwenmantel helpt je baarmoeder weer in te krimpen.
Wanneer de menstruatie opnieuw op gang komt, kan onze Womens Cyclus-thee verlichting brengen.
Vraag raad aan je theesommelier
Voldoende drinken is belangrijk tijdens de zwangerschap en ook erna. Thee is een gezond drankje, maar tijdens de zwangerschap heeft je lichaam extra zorg nodig. Je moet wat voorzichtiger zijn met cafeïne en ook bepaalde kruiden vermijd je beter. Een theesommelier helpt je graag met het vinden van een theïnevrije thee of een infusie met of zonder bepaalde kruiden!
Er bestaat heel wat (tegenstrijdige) info op het internet. Bij twijfel, vraag raad aan je arts.