MENU SLUIT
ACCOUNT
Home Made Icetea
08 juni 2021
Delen Op:

Maak zelf de lekkerste homemade icetea

Zo maak je zelf de lekkerste icetea☀️ in een handomdraai

We zetten de verschillende technieken even voor je op een rijtje.

HOT BREW – thee warm zetten en laten afkoelen

Hot brew is een techniek om icetea te zetten waarbij je de gekozen ingrediënten laat infuseren in warm water. Nadat je drankje afgekoeld is, mag je het in de koelkast plaatsen.

Een hot brew icetea is zeer makkelijk te maken en is de ideale manier om smaken uit kruiden en wortels (bv. gember) in een drankje om te zetten. Een hot brew bewaart ook net iets langer dan een cold brew.

Enkele praktische tips:

  • De meeste groene en zwarte theesoorten worden wrang en bitter bij het afkoelen. Kies je ingrediënten dus zorgvuldig.
  • Deze techniek is wel geschikt voor rooibos, kruiden- en vruchteninfusies.
  • Een hot brew maak je beter een dag op voorhand klaar, zodat deze goed trekken en alle smaken goed vrijkomen.

Ingrediënten voor 1 liter icetea:

  • 1 liter mineraalarm water (zuurtegraad ‘Ph’ 6 à 7, droogrestwaarde <50mg/liter, bv Spa)
  • 20 – 22 gram vruchten/kruideninfusie of rooibosthee
  • Je favoriete fruit als smaakmaker en als garnituur

Bereidingswijze:

  • 1 liter mineraalarm water koken op 95°C
  • 12 gram thee toevoegen
  • Laten afkoelen op kamertemperatuur en achteraf bewaren in de koelkast

 Deze hot brew icetea werd gemaakt met de vruchteninfusie ‘Tutti Frutti‘ van www.Thélene.be

 

SHOCK BREW – afschrikken 500/500

Shock brew is een methode waarmee je icetea op het moment zelf kan klaarmaken en meteen kan drinken.

Het voordeel van deze methode is dat je icetea meteen ready to drink is en geen wrange nasmaak krijgt.

Je kan deze icetea à la minute klaarmaken voor je gasten, succes gegarandeerd!

Enkele praktische tips:

  • Voor deze methode heb je veel ijsblokken nodig om de thee goed te kunnen afkoelen.
  • Deze techniek vraagt om meer extra zoetmiddelen dan de andere methodes.

Ingrediënten voor 1 liter icetea:

  • 12 à 20 gram thee
  • 500 ml mineraalarm water
  • 500 g ijsblokjes

Bereidingswijze:

  • Neem de hoeveelheid theeblaadjes (12 g) of fruitinfusie (20 g) die je normaal gebruikt om 1 liter thee te zetten.
  • Gebruik slechts 500 ml water om de thee/infusie te zetten
  • Laat de theeblaadjes of infusie trekken volgens de juiste bereidingstijd zoals bij het zetten van een warme thee of infusie
  • Zeef de thee/infusie
  • Schenk de thee over 500 gram ijsblokjes of crushed ice en laat afkoelen

Deze shock brew icetea werd gemaakt met de rooibos ‘African Sun‘ van www.Thélene.be

COLD BREW – infusie in koud water

Cold brew is een populaire techniek om ice tea te zetten. Hierbij laat je theeblaadjes, kruiden of vruchten in koud water infuseren.

Deze techniek is zeer eenvoudig te bereiden, een fluitje van een cent dus!

Enkele praktische tips:

  • Op deze manier maak je je icetea best al enkele uren vooraf, om de ingrediënten goed te laten trekken.

Ingrediënten voor 1 liter icetea:

  • 1 liter mineraalarm water (zuurtegraad ‘Ph’ 6 à 7, droogrestwaarde <50mg/liter, bv Spa)
  • 8 g gemengde theeblaadjes (groene, oolong en zwarte thee) OF 10 à 12 g groene theeblaadjes

Bereidingswijze:

  • Voeg de juiste hoeveelheid theeblaadjes toe in het water
  • Plaats in de koelkast en laat trekken:
    • witte en groene thee meestal tussen 6 à 8 uur
    • oolong en zwarte thee meestal tussen 8 à 12 uur
  • Zeef de theeblaadjes uit het water wanneer de tijd verstreken is

Let op, laat de theeblaadjes niet langer trekken dan aangegeven, want anders wordt je icetea te bitter.

Deze cold brew icetea werd gemaakt met de groene thee ‘Marrakesh Nights‘ van www.Thélene.be

Wil je je icetea nog wat extra pimpen?

Tips om je icetea zoeter te maken

  • Suikerstroop, vruchtensap of een vruchtenmousse kan toegevoegd worden aan een koude thee.
    • Siropen
      • Deze zorgen niet alleen voor extra zoetheid, maar zorgen ook voor een zacht mondgevoel en geven het drankje bijkomende smaken en aroma’s.
      • Gebruik bv. ahornsiroop, agavesiroop, …
    • Honing
  • Ijsblokjes met een extraatje
    • Zo wordt je ice tea extra gekoeld en geeft het je drankje extra smaak en kleur.
    • Voeg je gewenste ingrediënten toe in je ijsblokvormpje en vul aan met water. Daarna het ijsblokvormpje in de diepvries plaatsen.
    • Gebruik enkel mineraalarm water met een lage droogrest, zodat de ijsblokjes niet troebel worden.
      (zuurtegraad ‘Ph’ 6 à 7, droogrestwaarde <50mg/liter, bv Spa)
    • Bloemen en kruiden gaan goed samen, zoals bv. lavendel & munt.
  • Kruidenijsblokjes: bv. verse munt
  • Chaï kruidenijsblokjes: geniet in de zomer van een lekkere huisgemaakte chai icetea.
    Maak ijsblokjes van je favoriete chaithee (assam thee + chai kruiden) en voeg ze toe aan je kopje melk (rijstmelk,      amandelmelk, …)
  • Bloemenijsblokjes: bv. eetbare bloemen (lavendel, vlierbloesem, madeliefjes, goudsbloem, viooltjes, saliebloemen, komkommerkruid, Oost-Indische kers)
    • Vul je ijsblok vormpje voor de heft op met water en plaats de bloemen erin. Invriezen. Uithalen en verder opvullen met water en terug invriezen.
    • Bij grote bloemen neem je enkel de bloemblaadjes.
  • Vruchtensapijsblokjes: maak ijsblokjes met vers vruchtensap. Je kan er ook stukjes fruit in verwerken.
  • Vruchtenijsblokjes: je kan variëren met aardbeien, frambozen, physalis, jeneverbessen, blauwe bessen, braambessen, enz.
    • Je kan er ook stukjes fruit in verwerken zoals sinaasappel, watermeloen, appel, meloen of druiven zonder pit.
    • Limoen- en citroenstukjes zorgen voor een frisse toets.
  • Smoothie-ijsblokjes: hiermee kan je enorm veel varieren. Je kan zelfs verschillende laagjes boven elkaar invriezen. Wil je een diagonale lijn, dan zet je het vormpje schuin of je kan ook werken met verschillende soorten ijsblokvormpjes.
  • Kruiden & specerijen
    Je kunt een kleine hoeveelheid kruiden of specerijen toevoegen aan je glas icetea als versiering, maar je kunt ook een grotere hoeveelheid toevoegen als extra smaakmaker.
  • Verse kruiden voeg je toe aan je reeds afgekoelde thee.
    Gebruik hiervoor munt, verbena, salie, citroenmelisse, basilicum, citroengras, …
  • Specerijen voeg je toe wanneer je thee nog warm is.
    Gebruik hiervoor steranijs, peper, kaneel, gember, …

Experimenteer gerust op los en geniet met volle teugen van je gepimpte homemade icetea!

 

 

Gerelateerde Artikelen

Bijna van jou